Одборници једногласно усвојили закључке о приватизацији Рудника " Љубија"

04/20/2017

Одборници Скупштине града Приједора једногласно су данас усвојили сет закључака којима се изражава забринутост одлуком Владе Републике Српске да државни капитал у Рудницима жељезне руде /РЖР/ „Љубија“ прода методом непосредног одабира купца.
 
У закључцима, које је локалном парламенту предложио градоначелник Приједора Миленко Ђаковић, наводи се да се забринутост одлуком Владе изражава „ имајући у виду укупно стање у привреди и могућу дестабилизацију стања у привредном сектору, које би се одразило не само на раднике наведених привредних друштава, него и на све друге који своју привредну активност базирају на раду РЖР-а `Љубија` и `Арселор Митала Приједор`“.
 
У закључцима се од Народне скупштине Републике Српске тражи изузеће из приватизације некретнина РЖР-а које немају значаја за обављање основне дјелатности РЖР-а, као и да највиши законодавни орган Српске гарантује наставак експлоатације руде, задржавање истог броја радника као што је сада у „Арселор Миталу Приједор“, запошљавање нових радника и наставак истраживања економски експлоатабилног рудног богатства.
 
У обраћању скупштини Ђаковић је затражио да се у дискусијама сви уздрже од заступања ставова политичких партија и разних интересних група.
 
„Жеља нам је да се обратимо Народној скупштини Републике Српске, као највишем законодавном органу, да узме у обзир ставове нас као заинтересоване стране. Ја вас молим да не залазимо у било коју тему која може имати други призвук“, рекао је Ђаковић, који је и лидер приједорског ДНС-а.
 
Драго Тадић, замјеник градоначелника Приједора и први човјек овдашњег СНСД-а, рекао је да се приватизацијом РЖР-а не угрожава рад „Арселор Митала Приједор“ нити се доводе у питање радна мјеста његових запослених.
 
„СНСД има велику одговорност према радницима `Арселор Митала Приједор` и неће урадити ништа што би их оставило без посла. Наш циљ је да у будућности се покрену копови у Томашици и Љубији и да се на тај начин умјесто 800 запосли 1.300 људи“, рекао је Тадић.
 
Шеф Клуба одборника ДНС-а у Скупштини града Приједора Горан Предојевић и одборник ДФ-а Мирсад Дуратовић рекли су да ниједан одборник нема мандат да се руководи ичим другим осим интересима града и грађана.
 
Замјеник шефа Клуба одборника СНСД-а у Скупштини града Приједора Драгослав Кабић затражио је да се из закључака изузму ријечи „изражва забринутост“ јер се њима прејудицира да је одлука Владе Српске лоша, али су након паузе одборници СНСД-а прихватили првобитно предложену формулацију.
 
На захтјев Клуба одборника СДС-а локалном парламенту обратио се директор „Арселор Митала Приједор“ Младен Јелача рекавши да је израелска компанија аутсајдер у овој дјелатности и да је Влада Републике Српске морала имати праг приликом одабира купца, а тај праг је квалификованост.
 
„Наше информације говоре да се не може  градити прича с неким ко је аутсајдер. Данас се са свјетском компанијом број један такмиче аутсајдери“, рекао је Јелача и додао да је то исто као кад би он играо тенис са Ђоковићем.
 
На приједлог СДС-а да се Јелача обрати одборницима, одборници СНСД-а и СП-а гласали су уздржано, а остали су били „за“.
 
Сједници су присуствовали посланици Народне скупштине Републике Српске из Приједора Душко Ивић, који је овај мандат добио као кандидат ДНС-а, а сада је посланик Слободног демократског српског клуба, и Далибор Павић из СНСД-а.
 
Одлуку о продаји РЖР-а израелској компанији Влада Републике Српске донијела је по трећи пут у посљедње три године, али претходна два пута за њу није било подршке у Народној скупштини Републике Српске. О најновијој одлуци Владе парламент Српске требало би да се изјашњава на сједници заказаној за 25. април.Галерија
Opstina Prijedor
Ваш коментар
Унесите сигурносни код
 

     
    Мапа града Web GIS
    Мапа Приједора

 

© Град Приједор, Сва права задржана