Делегација из Приједора боравила у братском граду Иркутску

10/10/2017

 Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић био је на челу делегације града Приједора која је током протеклог викенда посјетила  братски град Иркутск. 


За госте  из Приједора је у овом руском  граду у далеком Сибиру приређен званичан пријем код градоначелника Иркутска Дмитрија Бердњикова.

То је била прилика да се договоре разни модули будуће сарадње у области образовања, културе те могућности привредне сарадње.

Градоначелник Ђаковић је након посјете истакао да су разговори вођени у правцу развијања сарадње у области образовања, културе, спорта, политике младих, туризма и опште уређености територија градова и на допринос стварању услова за развој трговинско-економских односа између привредних субјеката.

„ Од домаћина нам стижу увјеравања да је  њима веома стало до овога братимљења и проширења односа између градова Приједор и Иркутска“изјавио је Ђаковић.

Он је додао да је Иркутск изузетно развијен  индустријски град гдје преовладава производња алуминијума и великог броја дијелова за авионе.

Ђаковић је истакао да се нада да ће доћи до повезивања  ове двије локалне заједнице на бази индустријске и прехрамбене производње.

Посјета је укључила и обилазак бројних знаменитости овог града, тргова, установа културе и школа те Бајкалског језера.

Иначе, повеља о братимљењу ова два града је потписана у септембру 2015.године.

Приједор је препознат као један од најперспективнијих градова у БиХ у који радо долазе представници разних држава, градова, међународних организација, те појединци, односећи са собом у свијет позитивну поруку о овом граду. Многи сертификати, признања и повеље међународних организација и институција потврђују да је Приједор у многим областима достигао европске стандарде и да се стратешким радом припрема за процесе који слијед.

 Град Иркутск се налази у јужном дијелу Сибира у Русији. Има око 620.000 становника, а цијела иркутска област има око три милиона становника. 

Осим са Иркутском, град Приједор има побратимство са градовима Бовец у Словенији, Демир Хисар у Македонији, Маниса у Турској, Кикинда и Панчево у Србији и Неаполис у Грчкој, а пријатељске односе са Новим Местом и Велењем у Словенији, Сунд комуном у Норвешкој
, кинеским градом Нингбои Трентом у Италији.
 Ваш коментар
Унесите сигурносни код
 

     
    Мапа града Web GIS
    Мапа Приједора

 

© Град Приједор, Сва права задржана