У Приједору отворен Балкански рударски конгрес

10/11/2017

 У Приједору је данас свечано отворен 7. Балкански рударски конгрес "Балканмајн 2017" на којем учествује око 180 стручњака из ове области из 11 земаља, као и представници фирми из још десетак европских земаља које се баве експлоатацијом руде и логистике у рударству.


Домаћин овог тродневног конгреса је приједорски Рударски факултет, а еминентни стручњаци ће кроз 87 научних радова настојати да дају одговор на привредна кретања у областима рударства и геологије, законске регулативе везане за ову област, као и систем образовања будућих кадрова. 

Декан Рударског факултета Владимир Малбашић истакао је да је циљ конгреса да се унаприједи сарадња образовних и истраживачко-развојних институција и рударске привреде. 

"Конгрес се одржава под мотом `Балканско рударство за пријатељство и напредак` а у његовом раду учествују и представници 16 универзитета и института", истакао је Малбашић. 

Он је навео да је, осим геологије и рударства, за Приједор значајна тема о којој ће се говорити на конгресу - будућност експлоатације жељезне руде, која је окосница приједорске привреде. 

"Подаци којима располажемо говоре да експлоатација руде у овим крајевима може да траје још неколико деценија. Да ли ће то тако бити прије свега зависи од динамике и инвестирања у рударство и геологију", рекао је Малбашић. 

Предсједник Балканске академије рударских наука Слободан Вујић изјавио је да овај рударски конгрес ради у континуитету, а идеја је покренута 2003. године с основним циљем "да одржи нарушени простор рударске геолошке науке". 

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић, отварајући овај научни скуп, рекао је да је будућност приједорских рудишта тема која по значају надилази локални ниво. 

"Надамо се да ће политичке структуре схватити колико је важно да се разријеши питање власништва рудника у Љубији, будући да би то значајно продужило експлоатацију и у Омарској, гдје се процјењује да руде има за још седам до осам година", додао је Ђаковић. 

У име Министарства индустрије, енергетике и рударства Републике Српске учеснике је поздравио помоћник министра за рударство и геологију Есад Салчин, истичући да је конгрес значајан, велики корак у дефинисању будућег статуса ове важне привредне гране. 

Конгреси "Балканмајн" до сада су одржани у Бугарској, Србији, Турској, Словенији, Македонији и Румунији. Ваш коментар
Унесите сигурносни код
 

     
    Мапа града Web GIS
    Мапа Приједора

 

© Град Приједор, Сва права задржана