КУЛТУРА


 К У Л Т У Р А
 
Град Приједор је на подручју културе развијао  читав низ дјелатности које имају за циљ његовање традиције и подстицање на умјетничко стваралаштво. Носиоци развоја културе су јавне институције : Музеј Козаре са Спомен кућом породице Стојановић, Градско Позориште „Приједор“, Народна библиотека „Ћирило и Методије“, „Галерија 96“ и Кино „Козара“ са предивном љетном баштом. Приједор је један од ријетких градова у Босни и Херцеговини који је, у условима економске кризе, уложио знатна властита средства у реновирање и опремање објеката јавних установа културе. Тако је у потпуности поправљена Љетна башта која је била тотално девастирана; наново је направљено Кино „Козара“ које је опремљено најсавременијом дигиталном опремом, а ове године је извршена реконструкција Позоришта Приједор којом је значајно побољшан комфор, како запослених тако и публике. Поред јавних установа из области културе, Град Приједор подржава рад једанаест културно-умјетничких друштава, неколико удружења грађана из области умјетности као и самосталне умјетнике. Град Прјрдор је извршни организатор и покровитељ неколико традиционалних културних манифестација које су високо позициониране у региону.
 
ЈАВНЕ УСТАНОВЕ ИЗ ОБЛАСТИ КУЛТУРЕ
 
Јавне установе културе конципиране су са циљем да културни садржаји буду доступни свим грађанима који у културној понуди могу задовољити своје потребе у најразличитијим облицима стваралаштва. Оснивањем јавних установа из области културе, Град Приједор је омогућио институционално настављање традиције развоја одређених умјетничких садржаја који су деценијама присутни на овим просторима.
 
Позориште „Приједор“ - Приједор
Са традицијом дужом од шест деценија, у својој, реконструисаној  згради, Позориште годишње, у властитој продукције, изведе просјечно пет премијера и једном недељно одигра представу из свог репертоара. Кад се томе додају представе гостујућих ансамбала, може се рећи да Приједор има богат позоришни живот што потврђује и тридесетак хиљада гледалаца који годишње посјете приједорски храм богиње Талије.
 
„Галерија 96“ – Приједор
Основана 1996. године, смјештена у пјешачкој зони, својим разноврсним и квалитетним умјетничким програмима, „Галерија 96“ је постала култно мјесто љубитеља умјетности који су у прилици да годишње посјете преко тридесет програма из области ликовне, књижевне и музичке умјетности. Због свог положаја, интимне умјетничке атмосфере, а посебно због пажљивог бирања и комбинованаја програма, Галерија је у Приједор донијела дашак свјетских метропола умјетности.
 
Народна библиотека „Ћирило и Методије“ – Приједор
Са књижним фондом од око 70.000 примјерака и годишњим чланством од око 1.400 грађана Приједора, Библиотека биљежи 33.000 посјета годишње. Радом издвојене читаонице те организацијом књижевних вечери, изложби, радионица и промоција књига, Библиотека се успјешно одупире навали електронских издања  и чува пијетет класично штампане књиге.
 
Музеј Козаре – Приједор
Са одјељењима за умјетничку збирку,етнологију,историју и археологију, Музеј Козаре, од свог оснивања,  прије више од шездесет година, истражује, скупља, обрађује и излаже експонате који су најбољи свједоци бурне историје нашег краја. Са десетак изложби годишње, сталним поставкама у матичној згради и у Спомен кући породице Стојановић, Музеј Козаре омогућава грађанима и посјетиоцима Приједора  реалан увид у историју и обичаје нашег подручја.
 
 
 
Центар за приказивање филмова Приједор
Са модерно опремљеним  Кином „Козара“, Центар је настављач тадиције старих приједорских биоскопа „Радник“ и „Мраковица“. На новој дигиталној опреми, Кино „Козара“ прикаже око 100 нових наслова на око 800 пројекција које годишње погледа око 25.000. гледалаца. Културну понуду  грађанима употпуњују и музички и други  програми које Центар организује у Љетној башти.  
 
 
КУЛТУРНО-УМЈЕТНИЧКА ДРУШТВА
 
Град Приједор подржава 11 културно-умјетничких друштава који у бројним секцијама окупљају око 2.000 чланова. Сва друштва годишње одрже око 150 наступа, како у својој средини тако и на гостовањима у региону и иностранству. Својом активношћу друштва су најбољи чувари  и презентери народне традиције нашег краја.
Културно-умјетничка друштва са подручја Града Приједора :
 
 
СПЦПД „Вила „ – Приједор
СКУД „Др Младен Стојановић“- Приједор
КУД „Осман Џафић“ – Пухарска, Приједор
КУД „Козара“ – Чиркин Поље, Приједор
КУД „Козара“ – Козарац
КУД „Козара“ – Доња Љубија
КУД „Чигре“ – Петрово – Ћела
КУД „Милан Егић“ _ Брезичани
КУД „Саничани“ – Саничани
КУД „Омарска“ – Омарска
КУД „Брдо“ – Хамбарине
 
 
 
КУЛТУРНЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ
 
Књижевни сусрети на Козари
Књижевни сусрети на Козари су културна манифестација са најдужом традицијом на подручју Града Приједора која се сваке године одржава у другој половини  септембра. Ове ,2015. године, одржани су по 43. пут.. Са циљем  промовисања књижевног стваралаштва, чувања успомене на Скендера Куленовића и страдање народа Козаре и Поткозарја, Сусрети су током свог трајања постали препознатљиви на свим просторима бивше Југославије. Установљењем двају књижевних награда : „Вијенац Козаре“ која се додјељује за животно дјело и „Скендер Куленовић“ за најбољу књигу поезије између двају Сусрета, Приједор је крупним словима уписан у мапу књижевних догађаја у региону. Многи великани књижевне ријечи овјечани су наградама наших Сусрета, од првог добитника Бранка Ћопића (1978.) до посљедњег Николе Вујчића (2015.).
 
Међународни фестивал хорова „Златна вила“
Обљежавајући 2015. године 130 година хорског пјевања у Приједору и Фестивал „Златна вила“ је прославио свој 15. рођендан. За петнаест година постојања кроз Фестивал је прошло више од стотину хорова из земље и иностранства. Специфичном концепцијом, квалитетним жиријем, добром организацијом, гостопримством и, посепно, публиком која се разумије у хорско пјевање, Приједор и Фестивал „Златна вила“ су постали пожељна дестинација за хорове из многих земаља. Фестивал се, сваке године, одржава у првој половини маја.
 
 
Ликовна колонија „Сретен Стојановић“
Као град са изузетном традицијом ликовних стваралаца, Приједор је 2015 .године организовао 11. Ликовну колонију „Сретен Стојановић“ која носи име поснатог приједорског вајара, сликара и књижевника Сретена Стојановића. За једанаест година постојања на Колонији је стварало више од стотину најеминентнијих сликара који су обогатили фундус Музеја Козаре и Града Приједора за преко 200 умјетничких радова у разним сликарским техникама.
 
Приједорско културно љето

Приједорско културно љето је најмасовнија културна манифестација на подручју Приједора. То је својеврсна смотра културног стваралаштва која презентује програме свих културних стваралаца Града. У периоду од краја јуна до краја августа одржи се око 40 програма јавних установа и удружења из области културе, као и свих културно – умјетничких друштава. Програми се изводе у свим мјесним заједницама Града.


Ваш коментар
Унесите сигурносни код
 

     
    Мапа града Web GIS
    Мапа Приједора

 

© Град Приједор, Сва права задржана