СПОРТ

На подручју Града Приједора, спорт је заступљен дуги низ година, а поједини спортови се играју готово цијели један вијек. Својим постојањем и залагањем у спортским клубовима, дали су немјерљиви печат приједорском спорту и самом граду, али и широм свијета. Велики је број спортиста из Приједора дао  изузетан допринос у готово свим гранама спорта.

У граду Приједору и његовој околини егзистира и спортски дјелује више од шездесет клубова, а Буџет Града Приједора дотира рад за 46 спортских клубова и спортских удружења.

 

ФУДБАЛ

 

        Најзаступљенији спорт у Приједору, фудбал, презентован је са петнаест клубова и више школа фудбала са великим бројем младих фудбалера и оних који ће то битиа челу ових спортских клубова је ФК „Рудар-Приједор“. Већ трећу годину члан Премијер лиге Босне и Херцеговине, одржава овај статус у елитном такмичењу, захваљујући великом напору играча, као и тренера управе клуба.

         Да би задржао статус премијерлигаша, односно да би се утакмице могле одржавати на Градском стадиону у Приједору, по правилима УЕФЕ стадион мора одговарати истим, тако да се након завршетка сезоне 2011/2012. године, приступило се завршници изградње источне трибине са свим пратећим садржајима. Овом доградњом стадиона овај спортски објекат се приближава европским стандардима.

          Остали фудбалски клубови се такмиче у више лига, од регионалне, гдје су заступљена  четири клуба, до треће и четврте лиге. Треба напоменути да је ФК „Житопромет“, од ове фудбалске сезоне под називом ФК „Радник-Урије“већ другу годину у овој лиги са  добрим резултатима.Рад осталих клубова, без обзира на лошу материјалну ситуацију, великим напорима настоје одржати добре позиције у лигама у којима се такмиче, а уз то улажу се максимални напори да се изграде и клупске просторије, свлачионе, те просторије за судије и делегате. Примјер за то су ФК „Брзи“ из Буснова, ОФК „Брдо“ из Хамбарина, те ОФК „Расавци“ из Расаваца, као и ФК „Братство“ из Козарца.

 

РУКОМЕТ

           

            Женски рукометни клуб „Мира“, у сезони 2011/2012. године заузела је високо треће  мјесто, што је изванредан резултат и показатељ да је у женски рукомет уложено пуно воље, рада и ентузијазма. Овај резултат је клубу отворио врата еврпоских такмичења, међутим овакво једно европско такмичење изискује велика финансијска средства. Правила међународног такмичења клуб који је стекао одређену позицију на врху табеле, дужан је учествовати на међународним такмичењима.

            Рукометни клуб „Приједор“, након  доброг пласмана у Премијер лиги Босне и Херцеговине у сезони 2010/2011. године, наредну сезону у 2011/2012. години са знатно подмлађеном екипом није успио остварити опстанак у лиги, али у случају незаинтересованости других клубова из Босне и Херцеговине, исти би могли задржати статус премијерлигаша.

 

КОШАРКА

 

            Дворански клубови су заступљени са КК „Приједор,ЖКК „Младост“ и КК„Хунтерс“, а уз ове клубове је и КК „Омарска“.

            КК „Приједор“ већ дуги низ година се такмичи у Првој лиги Републике Српске увијек је за један корак краћи у такмичењу за улазак у Премијер лигу Босне и Херцеговине. Млађе категорије се такмиче, такођер у Првој лиги РС, те у комбинацији са КК „Хунтерс“ и КК „Омарска учествују и у Другој лиги Републике Српске.

            ЖКК „Младост“ након 35 година постојања, остварио је давнашњи циљ, улазак у виши ранг такмичења. Наиме, младе кошаркашице су са својим дјевојкама тријумфално ушле у Премијер лигу Босне и Херцеговине, на на тој позицији настављају нову првенствену сезону 2012/2013. годину. Млађе категорије, пионирке, кадеткиње и јуниорке  такмиче се у Првој лиги Републике Српске.

 

ТЕНИС

 

            Тениски клуб „Др Младен Стојановић, на отвореним и једном затвореном терену већ девети пут за редом организовао ИТФ Фјучерс турнир, а у склопу  39. Меморијала Др Младена Стојановића, као седми ЕТА турнир (турнир за млађе категорије), те велики турнир ветерана, са учешћем тенисера из више земаља. Тенис клуб из Улице Српских Великана са великим бројем узрасних категорија  такмичи се на републичким и БиХ првенствима са запаженим успјесима, који су поткрепљени са бројним пехарима, медаљама и признањима.

            Важно за наш град и за све спортисте овог града је чињеница да се ове године обиљежава осамдесет година играња бијелог спорта у Приједору, што је велики и риједак јубилеј.

 

СТОНИ ТЕНИС

 

            За овај клуб можемо једноставно рећи да Премијер лига Босне и Херцеговине  не може функционисати у стоном тенису без  клуба из Приједора.

            У прилог овој констатацији стоји чињеница да се титула првака Босне и Херцеговине вратила у наш град по шести пут, а уз ову титулу су и бројни пехари и медаље са многобројних турнира ван граница Босне и Херцеговине.

 

ОДБОЈКА

 

            Одбојкашки клуб са предзнаком женски, није више само женски одбојкашки клуб. Наиме, заинтзересованост за овај спорт је привукао и мушку популацију, тако да за дјевојкама, тренинге одржавају и дјечаци жељни да са колегицама из клуба постигну што боље резултате у за сада Другој лиги Републике Српске. Циљ овог клуба је улазак у Прву лигу Републике Српске, што нису успјели у претходној сезони. Међутим, квалитет одбојкашица је видљив на многим турнирима ван Босне и Херцеговине, а задњи турнир у Милану ( Италија ) резултирао је првим мјестом, што за овај млади клуб представља немјерив успјех.

            Како интерес за овај спорт расте, то се створила и жеља за формирањем школе одбојке уз изузетно стручан рад искусног тренера, некад врсног одбојкаша и члана репрезентације бивше државе, што привлачи нове потенцијалне играчице да савладају технику и начин играња одбојке,  а нису конкуренција једни другима, већ напротив.

 

БОРИЛАЧКИ СПОРТОВИ


          Уз већ побројане спортске клубове и спортска удружења  су и борилачаки спортови, разврстани у више грана, као што су карате, тае кwон до, кик бокс, бокс, аикидо, џудо. Ови клубови се такмиче на нивоу Републике Српске и Босне и Херцеговине, те на више међународних такмичења, а све је у зависности од финансијских средстава, тако да на тај начин зависи њохов одлазак на та такмичења и свакако остваривање запажених резултата нажалост морају изостати, но то свакако не умањује њихов значај и квалитет рада.

Уз већ побројане клубове у Премијер лиги БиХ морамо напоменути да боксерски клуб „Родић-Приједор“ није више члан ове лиге, јер због финанијске ситуације лига не функционира, па се наш клуб такмичи у боксерској лиги Републике Српске.

 

АТЛЕТИКА

 

         Приједорски атлетичари и поред чињенице да је заинтересованост младих за овај спорт у благом паду, постижу изузетно запажене резултате, како на нивоу такмичења у Републици Српској тако и на такмичењима у Босни и Херцеговини. Атлетски митинг у Словенији, град Бовец, мјесто  је гдје наши атлетичари освајају бројне медаље и признања, па тако и ове 2012. године са бројним медаљама и признањима, што је знак да се у клубу озбиљно и самоувјерено ради, како би се постиао што бољи резултат, без обзира на узраст такмичара. У прилогу томе иде и чињеница да је на  ночним тркама у Бовцу наша екипа освојила, уз велики број страних такмичара, прва мјеста, за шта свједоче и медаље, које украшавају просторије Атлетског клуба „Приједор“. Сви ови резултати су одскочна даска за организацију Балканског такмичења у Приједору, када се стекну повољнији финансијски услови.

У оранизацији Атлетског клуба „Приједор“ уз Град Приједор и бројне спонзоре и донаторе организује се и велика атлетска манифестација на којој учествује атлетска елита из више земаља Европе,  гдjе и наши млади атлетичари заузимају високо позиционирана мјеста.

 

АЕРО СПОРТ

 

Петрoвдански падобрански куп, манифестација је међународног карактера која окупља велики број учесника из више земаља из окружења и шире. Куп  је  у званичном европском бодовању, а настојања су да прерасте у званични европски  ФАИ  куп, што много јачи клубови нису успјели добити, а нашем Аеро клубу „Приједор“ је пружена сва подршка од званичних инситуција, као би овај куп достигао врхунац у овој грани спорта.

Уз петрoвдански падобрански куп је јако значајно традицонално такмичење у организацији Аеро клуба „Приједор“ и Бланик такмичење ( једрилице ) са великим бројем посада и такмичара, такођер међународног карактера, те такмичење моторних пилота  „авио рели„  са десетак редовних авио посада.

Аеро клуб „Приједор“ уз Петровдаснки падобрански куп, прославио је   шездесет година постојања, што је и за веће клубове овога ранга риједак случај.

 

СТРЕЉАЧКИ СПОРТ

 

Када говоримо о стрељачком спорту онда је ријеч о стрељачком клубу „Соко“, а могли би рећи да се ова грана спорта вратила на борилачке терене, стрељане, након дугог низа година одстуствовања и за кратко вријеме чланови овог клуба су остварили низ запажених резултата, како на територији БиХ, тако и на међународним такмичењима.

Пошто је „лед пробијен“ формиран је други стрељачки клуб, са другим реквизитима (лук и стријела), заправо у питању је стреличарски спорт, тако да интересовање и за овај вид спорта је у порасту, мада је клуб  нов, као и сам спорт у нашем граду, али уз подршку ентузијаста, можемо очекивати и такмичарске резултате у наредном периоду.

 

МОТО СПОРТ

 

Већ дужи низ година Мото клуб „Приједор“ организује једном годишње моторијаду са великим  бројем ученсника, а ове године је мјесто састанка „бајкера“ пресељен ван града на аеродром „Урије“, гдје је уређена нова крос стаза, тако да је осим окупљања  моториста, презентовано и њихово умјеће у крос вожњи.

 

ПЛАНИНАРСКА ДРУШТВА

 

Планинарска друштва су заступљена са четири клуба, од којих је ПД „Клековача“ најмасовије друштво, а за свој рад је од предсједника Републике Српске добило орден Његоша другог реда за унапређење спорта. Планинарска друштва „Превија“ и СПАК „Паук“ су у својим активностима опредјељени за алпинисктичке потхвате, те њихови чланови учествују у експедицији Републике Српске у освајању највиших врхова широм свијета, те Планинарско друштво „Мраковица“ из Козарца текођер са великим бројем чланова и великим бројем активностима

Уз ову групу планинарских друштава  придружио се и клуб екстремних споротва „Албатрос“, који настоје изградити вјештачку стијену, на којој би се показивала и вршила обука у екстремном пењању, све у циљу едукације и поромоције ове врсте спорта.

 

ШАХ

 

Када је ријеч о шах клубовима, тренутно у Приједору је активан Шах клуб „Рудар“  члан Премијер лиге Босне и Херцеговине.

Констатујемо да се и поред тешке материјалне ситуације, клубови са наше општине не само да одржавају  рад клубова, већ постижу и запажене резултате, првенствено на основу несебичног ангажовања ентузијаста и заљубљеника у спорт, као и младих спортиста који својим залагањем пропагирају и спорт и наш град.

Томе у прилог иде и чињеница да наш град има шест активних клубова у Премијер лиги Босне и Херцеговине, који требају бити примјер осталим клубовима да устрају у својим намјерама и радом за боље сутра у спорту, а то су: ФК „Рудар-Приједор“, ЖРК „Мира“, РК „Приједор“, ЖКК „Младост“, СТК „Приједор“ и Шах клуб „Рудар“, а седмом члану Премијер лиге БиХ желимо што прије и квалитетније окупљање у лиги.

 

 


Ваш коментар
Унесите сигурносни код
 

     
    Мапа града Web GIS
    Мапа Приједора

 

© Град Приједор, Сва права задржана